Blog

Igienizare aer conditionat si curatare AC in 4 pasi simpli

Murdăria, microorganismele și praful își fac în mod continuu loc în echipamentul AC, chiar și în condiții de lipsă de utilizare a acestuia pentru o perioadă îndelungată. Curățarea și igienizarea sezonieră a aerului condiționat devine astfel o practică prioritară. Iar contrar așteptărilor, întreținerea AC poate fi efectuată fără multe bătăi de cap.

Procesul de igienizare și curatare aer conditionat este necesar în special din următoarele motive:

  • asigurarea de aer curat în încăperi;
  • reducerea consumului de energie¹;
  • scăderea nivelului de zgomot în timpul funcționării ;
  • creșterea performanțelor de răcire și încălzire ale aparatelor AC²;
  • prevenirea acumulării de alergeni în încăperile climatizate din locuințe, birouri și spațiile comerciale;
  • prelungirea duratei de viață a aparatului de climatizare, prevenind deteriorarea prematură a componentelor AC din cauza murdăriei încrustate;
  • îndepărtarea mucegaiului, germenilor și bacteriilor deoarece, aparatul AC fiind în sine un mediu umed, favorizează în caz de lipsă de dezinfectare aer conditionat, acumularea de microorganisme³.

Cum se curata aerul conditionat? Iata principalii pasi pentru curatarea unitatii interioare AC*

1. Decuplarea aparatului de la sursa de curent electric si pregatirea de solutii de igienizare si curatare aer conditionat

Echipamentul de climatizare se va declupa de la sursa de alimentare cu curent electric pentru a preîntâmpina curentarea sau pornirea accidentală în timpul mentenanței. Este recomandat, indiferent de tipul de aparat, să utilizați folii protectoare curatare aer conditionat, astfel încât pereții și podeaua din apropierea aparatului să nu fie murdărite în timpul igienizării.

 Decuplare aer conditionat                              Folie protectie curatare aer conditionatSolutie curatare igienizare aer conditionat

Se va alege o solutie curatare aer conditionat Alcore sub formă de spray curatat aer conditionat (util și pentru igienizare aer conditionat auto!) sau pompiță cu solutie igienizare aer conditionat, ambele versiuni având rol dublu  -  de curațare și dezinfectare (dezinfectant aer conditionat).

Solutie curatare igienizare aer conditionat Alcore

Deschideți în prealabil ferestrele din încăpere, purtați mănuși și mască de protecție (în special dacă sunteți sensibil la alergeni) și poziționați folia sau kitul de curățare aer condiționat în jurul aparatului.

2. Curatarea filtrelor AC

De îndată ce ridicați panelul protector al aparatului de aer condiționat (în mod normal ar trebui să găsiți o mica nișă laterală de unde puteți forța un pic desprinderea panelului frontal de restul unității interioare AC) veți observa imediat gradul de murdărire al filtrelor de aer conditionat. Chiar dacă un filtru de aer nu este îmbâcsit de praf, acesta poate conține alergeni, bacterii, germeni sau microorganisme care favorizează crearea unui aer contaminat și tulburări respiratorii. Așadar, continuați procesul de întreținere aer condiționat indiferent de modul de prezentare al filtrelor.

 Scoatere filtre aer conditionatCuratare filtru aer conditionat

Îndepărtați  -  prin culisare verticală  -  filtrele aparatului și spălați-le cu un jet de apă rece și săpun până când se îndepărtează cea mai mare parte a mizeriei. Aplicați substanța din recipientul de spray igienizare aer condiționat sau din flaconul de soluție curățare Alcore și lăsați 5 minute să acționeze pentru a putea distruge germenii și a înmuia chiar și cele mai încrustate urme de mizerie de pe plasele filtrelor AC.

Ulterior, aplicați încă un jet de apă rece și lăsați filtrele să se usuce în aer liber.

Atenție: nu utilizați în procesul de curățare și igienizare aer conditionat substanțe agresive, substanțe corozive sau orice altă soluție care nu este certificată pentru aparatele de aer condiționat pentru a nu deteriora componentele!

3. Curatarea serpentinelor de vaporizator si a conductelor de scurgere condens

Murdăria, praful și germenii se pot strecura prin plasele de filtru aer condiționat, ajungând între lamelele vaporizatorului din cadrul unității interne AC. Aici, reziduurile organice sunt foarte rezistente și favorizează formarea mucegaiului și formarea de mucilagii care se depun în tăvițele de condens și înfundă tubul de evacuare a condensului.

Pulverizați din sprayul igienizare aer conditionat sau din pompita Alcore o asemenea cantitate de substanță încât să umeziți bine fiecare centimetru pătrat de lamele de evaporator și zona aflată dedesubtul acestora, unde se adună picăturile de condens și se evacuează apa prin conducta de scurgere a condensului. Pentru igienizare aer conditionat ca la carte, se va lăsa ca substanța să acționeze 5 minute, înmuind chiar și cele mai încăpățânate cruste de mizerie.

În caz de mizerie persistentă și miros urat aer conditionat puteți repeta după 5 minute procesul, având grijă ca lichidul murdar care picură din aparat să fie canalizat prin folia protectoare într-un recipient sau găleată pe care o veți goli.

 Aplicare solutie curatare aer conditionat

Introducere filtre aer conditionat

Așezați înapoi filtrele de aer prealabil igienizate și coborâți panelul protector al aparatului (asigurați-vă că veți auzi acel click de închidere când apăsați colțurile panelului în dreapta și în stînga) pentru a preîntâmpina deschiderea accidentală a panelului frontal protector în timpul funcționării. Pentru rigurozitatea curățării și igienizării, curățați cu o lavetă umezită cu Alcore și partea interioară și cea externă a panelului protector, inclusiv lamela de direcționare flux aer.

PONT: Dacă doriți să vă bucurați de un aer climatizat curat și parfumat, înainte de închidere puteți fixa sub panel sau pe filtru un odorizant aer condiționat (parfum aer conditionat Vecamco sau parfum gel AdvancedEngineering).

4. Repornirea aparatului de aer conditionat

După ce ați coborât panelul protector, îndepărtați folia de protecție-curatare instalatie AC și cu ferestrele deschise reconectați aparatul, pornindu-l de la viteza mai mica la una mai mare, treptat, timp de 10 minute. Rolul este acela de aerare a aparatului de aer conditionat curățat.

 Repornire aer conditionat curat igienizat

În acest mod, echipamentul forțează îndepărtarea și  a  ultimelor urme de mizerie și uscarea acestuia în interior, lăsând echipamentul pregătit pentru un nou sezon de utilizare.

 

Doriti prelungirea duratei de viata a aparatului de aer conditionat? Curatati si unitatea sa exterioara!

Deoarece mizeria stradală acumulată în interiorul unității externe AC poate genera costuri suplimentare de consum de energie și uzarea prematură a aparatului, specialiștii recomandă curățarea sezonieră a acestuia cu soluții curățare aer condiționat unități exterioare: cu spuma activa curatare aer conditionat în caz de rugină și mizerie persistentă, cu solutie concentrată de curatare aer conditionat sau solutie gata de utilizare pentru curatare clima-agregat (gama AdvancedEngineering sau Alcore pentru unitati externe AC). Pentru agregatele foarte murdare și accesul facil chiar și în cele mai puțin accesibile locuri, specialiții HVAC utilizează pulverizator profesional aer conditionat pentru curatare condensator și curatare instalatie AC externă.

 

Cat de frecvent este nevoie de curatare aer conditionat?

În mod normal, fiecare aparat AC necesită a fi curățat de 2 ori pe an, indiferent dacă a fost utilizat sau dacă a stat în repaus. Dacă aparatul nu a funcționat o bună perioadă de timp, utilizatorii sunt surprinși de faptul că la repornire apa de condens dă pe dinafară (picurând în încăpere din interiorul aparatului). Acest lucru se întâmplă deoarece chiar și în stand-by, praful de acumulează prin conducte, iar microorganismele se înmulțesc, blocând gurile de evacuare a condensului.

Iar în cazul în care aparatul este folosit intens sau dacă utilizatorii sunt sensibili (de exemplu, pacienții din cabinetele medicale), procesul de curatare aparate aer conditionat igienizarea poate fi efectuat mai des  -  a se vedea și bunele practici definite de agențiile prestigioase din domeniul HVAC, inclusiv frecvența cu care se recomandă curățarea și igienizarea echipamentelor de aer condiționat.

În mod normal, aparatul de aer condiționat se igienizează la începutul primăverii (pentru pregătirea aparatului pentru sezonul de vară)  și la finalul verii (când, în urma utilizării intense a aparatului, s-au acumulat praf și germeni, pregătind, totodată, echipamentul pentru funcționarea sa în modul încălzire în timpul sezonului rece).

Ca o ultimă observație, trebuie să luăm în seamă și faptul că pentru un aer climatizat curat este important și mediul în care este instalat aerul condiționat, așa cum menționează Federația Europeană HVAC (REHVA). Un aport continuu de noxe provenite din mediul extern sau existența în încăperile climatizate a murdăriei persistente sau mucegaului neeradicat, determină antranarea în fluxul intern-extern de aer a germenilor, smogului sau microorganismelor aflate în suspensie, în ciuda curățării sezoniere a aparatelor de aer condiționat.

În acest sens, ghidul de bune practici ale frigotehnistului și utilizatorului echipamentelor de aer condiționat va include și menținerea unui mediu fizic de instalare și operare AC cât mai igienic și curat, în ansamblul său.

 L. Melinda Stan  -  Manager Marketing DTN Group

Referințe și observații:
 [1] Aparatele de aer condiționat necurățate au un consum de energie cu până la 10-25% mai mare decât cele igienizate și curățate periodic (***, "Dirty Air Conditioners: Energy Implications of Coil Fouling", Residential Buildings: Technologies, Design, Performance Analysis, and Building Industry Trends, 2022, p. 1287-1300)
[2] Încă de la începutul anilor 2000, Agenția Americană a Inginerilor HVAC (ASHARE) demonstra că, dacă lamelele de condensator sunt curtățate sezonier, presiunea de lucru din cadrul acestora scade cu 14%, ceea ce permite creșterea fluxului de aer din cadrul aparatului de climatizare, ventilatoarele aspirând și suflând debite de aer la capacități maximale. Totodată, un aparat AC curățat și igienizat se va prezenta cu performanțe termice cu 10-25% mai ridicate decât cel neîngrijit (***, "ASHRAE Study on the Benefits of HVAC System Cleaning", Hughes Environmental, 04.12.2014: https://info.hughesenv.com/ashrae-study-hvac-system-cleaning )
[3] Mai multe perspective privind beneficiile curatarii si igienizarii instalatiilor de aer conditionat pot fi urmărite în documentul oficial ASHRAE: https://www.ashrae.org/file%20library/about/position%20documents/filtration-and-air-cleaning-pd-feb.2.2021.pdf
[*] Atenționare: igienizarea și curățarea aparatului de aer condiționat se efectuează de către personal autorizat AGFR sau a absolvenților de școli de frigotehnie. Prezentul articol prezintă principalele etape urmărite de specialiști. Parcurgerea acestor etape fără directa supraveghere și răspundere a profesioniștilor HVAC poate duce la anumite defecțiuni sau funcționări eronate ale aparatelor AC și, în caz extrem, accidentări ale persoanelor neavizate care curăță și igienizează pe cont propriu aparatele de aer condiționat (!).

 

Surse DTN Group:
Afshari A., Seppänen O., "Effect of Portable Air Cleaners on Indoor Air Quality: Particle Removal from Indoor Air", REHVA Journal, Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations, , Februarie 2021
***, "ANSI/ASHRAE/ACCA Standard 180-2018  - Standard Practice for Inspection and Maintenance of Commercial Building HVAC Systems", ASHRAE, 2018
***, "ASHRAE Study on the Benefits of HVAC System Cleaning", Hughes Environmental, 04.12.2014
***, "Dirty Air Conditioners: Energy Implications of Coil Fouling", Residential Buildings: Technologies, Design, Performance Analysis, and Building Industry Trends, 2022, p. 1287-1300)

Surse foto: Depositphotos (poză reprezentativă), 123rf.com, amazon.co.jp, Electrodry Aircon (poze etapa 1),  WonderClean, YellowPages (poze etapa 2), Freepik, Indian Express (poze etapa 3), Adobe stock (poză etapa 4)

Distribuie: