Stii cat consuma un aer conditionat? 5 criterii pentru un consum ultra-redus
Aparatele de aer condiționat pot fi unii dintre cei mai mari consumatori din gospodărie; însă alegând și întreținând corect un aparat de climatizare, poți economisi anual o cantitate insemnată de energie electrică.
Criterii de selectie aparate aer conditionat si de intretinere AC in vederea unui consum ultra-redus
1. Cel mai important criteriu: alege-ți un aer conditionat cu eficienta energetica cat mai inalta. De exemplu, dacă deții sau dorești să achiziționezi o climă pretabilă pentru maximum 35 metri pătrați, consumul aerului conditionat de 12000 BTU (potrivit aici) va fi undeva de 1,08 kW/h cu clasa de eficienta energetica A+ și 0,95 kW/h cu clasa A+++ , pe modul de răcire.
Eticheta de eficiență energetică a aparatului trebuie să însoțească documentația aferentă fiecărui echipament electrocasnic pus în vânzare și afișată consumatorilor în vederea unei selecții mai responsabile. Atenție: începând cu martie 2021, pe piața europeană, etichetele energetice au fost simplificate, în domeniul climatizării putând să vedeți afișate în viitor doar clase principale de eficiență energetică (A, B, C...).
2. Alege întotdeauna o climă de tip inverter. Ce inseamna inverter la aerul conditionat? Motorul compresorului cu tehnologie inverter are o viteză variabilă, ceea ce înseamnă că aparatul tău se va adapta automat condițiilor de mediu și va regla singur viteza motorului în funcție de temperatura camerei, determinând consum mai redus de electricitate chiar și cu 65%! Pe deasupra, temperatura este pastrată mult mai bine în cameră, făcându-se ajustări fine.
3. Fă-ți un calcul de consum anual, pentru o perspectivă mai corectă. Pentru consumul anual, se au în vedere de obicei 500 ore de funcționare a aparatului dacă îl folosești pe modul de răcire, înmulțind această cifră cu tariful kWh din contractul semnat cu furnizorul tău energie. Dacă folosești aerul conditionat și pentru incalzire vei adăuga la această cifră estimarea orelor în care echipamentul tău va funcționa pe cald. Atenție: pe funcția de încălzire aerul conditionat de 12000 BTU va avea un consum de circa 0,98 kW/h cu clasa A+ și 0,97 kW/h cu clasa A+++, diferența fiind destul de mică față de consumul pe rece. Și, bineînțeles, contează și localizarea geografică.
Exemplu de consum anual pentru aparatment de 2 camere:
Dacă deții un apartament de circa 50-60 metri pătrați, izolat termic, consumul aerului conditionat de 18000 BTU va fi de aproximativ 1,55 kW/h pe modul de răcire și de 1,45 kW/h pe modul încălzire (exemplu, Gree Lomo, clasa A+). Pentru sezonul de primăvară-vară-toamnă, se totalizează astfel un consum anual de 775 kW (adică 500 ore operare pe modul de răcire); iar dacă vrei să adaugi și vreo 260 ore de încălzire cu aer conditionat, mai ales pentru perioadele în care nu dorești să pui încă în funcțiune centrala termică, vei ajunge la 377 kW consum anual prin încălzire. Per apartament, vei avea prin urmare aproximativ 1150 kWh consum de electricitate calculat pe an, aproximativ 6% din consumul de electricitate anual al unei gospodării.
4. Alege-ți întotdeauna o climă controlabilă Wi-Fi sau un modul universal WIFI precum controlerul Melissa Wi-Fi pentru aer conditionat. Prin intermediul tehnologiei Wi-Fi îți vei diminua consumul chiar cu 25%! Vei putea opri oricând unitatea de climatizare prin intermediul telefonului mobil chiar dacă ai uitat-o pornită la plecare; folosește, astfel, aerul condiționatdoar când este necesar, urmărindu-i printr-un simplu click chiar și graficul de consum al acesteia.
Sugestie de achiziție pentru termen lung: probabil cea mai avansată tehnologie pe care o vei regăsi în rândul tuturor aparatelor de aer conditionat disponibile pe piață, este cea a gamei de lux Gree U-Crown, care, pe lângă controlul Wi-FI și alte funcții avansate încorporate, te va surprinde cu o înaltă clasă de eficiență energetică chiar și în condiții de operare între -30°C și +54°C condiții de mediu exterior! Poți beneficia, astfel, de răcire și încălzire eficientă a casei tale fără a fi obligat să investești și în alte surse sau tehnologii.
5. Alte ponturi pentru consum redus al aerului condiționat: instalează unitatea externă întotdeauna într-un loc ferit de soare și curăță sezonier unitatea interioară și exterioară cu solutii de curatare și igienizare clime care nu afectează materialele și sănătatea; un agregat expus în soare sau o unitate necurățată la timp, îți va ridica consumul de energie cu 25%, deoarece lamelele, filtrele și alte componente blocate de mizerie, mucilagii și praf vor suprasolicita aparatul în procesul de asigurare unui flux de aer optim.
Respectând doar aceste simple principii de selectie și mentenanta clime, te vei bucura de un consum de energie electrică mult diminuat, beneficiind totodată de o funcționare foarte bună a echipamentului tău pe termen lung. Bucură-te că ai aer condiționat!