Blog

Simboluri telecomanda aer conditionat: functiile si explicarea acestora

Cu cât ești mai familiarizat cu telecomanda de aer conditionat, cu atât vei beneficia mai mult de functiile aparatului de climatizare. Important e să cunoști semnificatia simbolurilor telecomenzii tale.

Tipuri de telecomanda aer conditionat

Telecomenzile aparatelor de climatizare se împart în trei categorii:

1) Telecomanda fara fir aer conditionat (telecomanda infrarosu AC) utilizabil la distanțe anume față de echipamentele controlate, cele mai noi modele de controlere wireless aer conditionat putând interacționa și cu unitățile din alte încăperi ale clădirii, datorită unor funcții speciale wireless și/sau Wi-Fi (WiFi).

2) Telecomanda de perete aer conditionat (telecomanda cu fir AC, inclusiv telecomenzi centralizate aer conditionat); acest model este montat pe un perete în vederea utilizării sale de către mai multe persoane. În cele mai multe situații va controla mai multe unități interioare (sisteme multisplit sau VRF), existând însă disponibilitate și pentru variantele mono rezidențiale.

3) Telecomanda WIFI aer conditionat. Aceasta fie este o aplicatie telecomanda aer conditionat pe telefonul mobil  -  a se vedea aici exemple de aparate aer conditionat WIFI, fie telecomanda wireless fara fir care interacționează cu unitatea de aer condiționat prin intermediul tehnologiei WiFi și nu prin infraroșu  -  cazul celebrului U-Crown).

Cele mai noi controlere cuprind și un display pe care se poate vizualiza fiecare simbol acționat prin intermediul tastelor, precum și modul în care echipamentul controlat îți va răspunde.

telecomanda wifi Gree

Simbolurile telecomenzii unitatii de climatizare și semnificatiile acestora

În majoritatea situațiilor, fiecare tasta de telecomanda clima poartă în sine un simbol și chiar o culoare anume, în vederea operării cât mai facile a aparatului tău. Așadar, fiecare simbol reprezinta în sine o functie pe care poți să o setezi, să o presetezi, să o anulezi sau să îi schimbi valoarea.

Simbolurile telecomenzii AC sunt standardizate (a se vedea și cele de pe telecomenzilor universale de aer conditionat) iar în unele cazuri sunt personalizate dar în mod intuitiv (cazul dispozitivelor care controlează mai multe unități interioare sau sisteme AC). De asemenea, având în vedere numeroasele funcții setabile în dreptul aparatelor, o serie de simboluri nu apar pe taste însă pot fi vizualizate și selectate prin intermediul ecranului telecomenzii.

Pentru a identifica și înțelege simbolurile aferente telecomenzii tale, te poți folosi de Manualul de Service al aparatului tău de climatizare (capitolul Funcții și control) sau de alte documente care includ instructiuni telecomanda aer conditionat  -  de exemplu Manualul Utilizatorului. În cazul în care nu ai la îndemână aceste resurse, tabelul de mai jos poate fi extrem de util, în cadrul acestuia fiind incluse cele mai intalnite simboluri din domeniul climatizarii:

Simbol/ tasta AC

Denumire simbol AC

Funcție și explicare de semne telecomanda aer conditionat

 

tasta on-off aer conditionat

Tasta ON/OFF

Prin intermediul butonului ON/OFF aparatul de aer condiționat poate fi pornit și oprit; la prima apăsare aparatul va începe să funcționeze pe modul presetat, apăsarea ulterioară a aceleiași taste ducând la oprirea acestuia. În mod normal, fiecare acționare a tastei ON/OFF va fi însoțită de un zgomot scurt (bip), unitatea interioară putând și ea să îți indice prin beculeț sau afișare cu led funcția acționată de tine.

MODE

Tasta Mode

Prin apăsarea acestui buton vei intra în lista de moduri sau opțiuni de operare. Fiecare apăsare consecutivă a acestui buton îți va indica câte o variantă diferită de funcționare (răcire, încălzire, ventilare, uscare etc), putând ulterior seta varianta potrivită ție. Există situații, în special la controlerele de perete, când, în loc de tasta MODE vei avea butonul principal MENU sau simbolul FUNCTION, conducându-te din nou la aceleași funcții.

AUTO

Tasta AUTO

În modul AUTO unitatea interioară își va selecta modul de funcționare în funcție de temperatura detectată în interiorul camerei.

▲ ▼

Tastele cu săgeți

Săgețile sunt taste acces în sus sau în jos pe o anumită scară de valori sau de opțiuni. Acționarea tastelor cu săgeți te va ajuta să îți selectezi ascendent sau descendent temperatura dorită, perioada de operare dorită, să actualizezi ora pe display sau să comuți anumiți parametri indicați de funcțiile la care ai ajuns direct ori prin intrarea în meniul MODE.

 

functionarea aerului conditionat pe rece

Tasta sau simbolul COOL

Tasta fulgului de nea sau iconița de fulg indică întotdeauna opțiunea de operare a aparatului AC pe modul răcire. În lipsa acestei taste de setare aer conditionat pe rece, vei ajunge la această funcție prin intermediul butonului MODE, unde vei selecta simbolul de fulg.

 

functia de dezumificare aer conditionat

Tasta sau simbolul DRY

Simbolul picatura sau de dezumidificare aer conditionat (DRY) indică faptul că aparatul va funcționa la o viteză redusă, reducând concomitent umiditatea din încăpere. Modul dry aer conditionat este utilizat în special în sezoanele ploioase, în încăperile predispuse la acumularea de umiditate sau în perioadele foarte călduroase când umiditatea din încăpere devine inconfortabilă.

 

simbol ventilator AC

Tasta sau simbolul FAN

Prin functia fan vei regla viteza ventilatorului, trecând de la nivel redus la turația medie și apoi la cea maximă. Functia de ventilatie poate fi de asemenea (pre)setată în faza AUTO.

 

setare aer conditionat pe caldura

Tasta sau simbolul HEAT

Orice setare aer conditionat pe caldura se poate realiza prin apăsarea tastei HEAT. Simbolul de caldura aer conditionat apare uneori și sub forma iconitei de soare. Aparatele de aer condiționat beneficiază de domenii diferite de temperatură exterioară de la care poți solicita în în interior setarea aerului conditionat pe cald. În cele mai multe cazuri, vei beneficia de această funcție începând de la minimum -15 grade Celsius până la aproximativ +24 grade Celsius mediu extern. Functia de incalzire a aerului conditionat este specifică tehnologiei inverter (incalzire aer conditionat inverter), iar în cazul în care nu ai parte de un astfel de aparat, încălzirea poate fi asigurată prin instalarea unei valve de inversiune.

SWING

 

Tasta SWING

Swing traducere: oscilare, legănare

Acționați acest buton pentru a selecta unghiul de oscilare a grilei aparatului de aer conditionat. Unghiul de suflare al ventilatorului poate fi setat circular ca mai jos: în prima fază, grila de ventilatie se va balansa automat în sus și în jos la unghi maxim; selectând una dintre următoarele patru faze, grila de ventilație se va opri la poziția fixă pentru care ai optat; iar ultimele patru iconițe indică faptul că jetul de aer și grila oscolabatanta vor respecta în mișcarea lor unghiul fixat de tine.

optiunile functiei Swing aer conditionat

 TURBO

Tasta sau simbolul TURBO

Funcția Turbo se utilizează fie în modul de încălzire, fie în cel de răcire, în vederea accelerării răcirii/încălzirii încăperii în care te afli. Uneori simbolul poate fi reprezentat și de un ventilator încadrat într-un cerc.

 

functia sleep AC

Tasta sau simbolul SLEEP

Poți activa functia sleep aer conditionat în modul COOL, HEAT sau DRY; în acest caz, sistemul va regla automat temperatura din jurul tău pe tot parcursul nopții, schimbând-o cu 0,5-1°C pe oră, până la un maximum 3 grade diferență (în majoritatea cazurilor) fără ca tu să observi. În acest mod, beneficiezi de un comfort sporit pe parcursul nopții și de economisire de energie.

TIMER

Tasta TIMER

Această funcție va deveni indispensabilă pentru tine, de îndată ce o descoperi. Prin funcția Timer poți seta cu ușurință o oră sau un program de lucru al aparatului tău cu multiple avantaje! Prin acest fel, vei  putea uita de pornirea sau oprirea unității, aparatul ocupându-se automat de acest lucru. De asemenea, poți planifica în avans oprirea și pornirea climei, în funcție de programul tău de plecare sau venire acasă. Prin urmare, aerul conditionat se opreste singur și pornește singur.

Poți seta și un cronometru pentru a porni aparatul de aer condiționat la ora la care dorești și chiar să introduci o programare saptamanala a aerului tau conditionat. Nu în ultimul rând, pentru iarnă, poți seta unitatea să pornească dimineața pe modul HEAT, astfel încât să te ridici din pat într-un climat confortabil.

Unele variante moderne de controler au introdus chiar o tastă dublă de TIMER ON/TIMER OFF astfel încât să poți efectua și mai facil programarea.

TEMP

Tasta TEMP

Prin apăsarea butonului de temperatură, vei putea vizualiza temperatura interioară setată (primul simbol de mai jos), temperatura interioară ambientală (al doilea simbol de mai jos), temperatura mediului exterior (ultimul simbol din ciclul de opțiuni).

optiuni functie Temp aer conditionat

 

functia wifi aer conditionat

Tasta sau simbolul WIFI

Prin functia WIFI al aparatului de aer conditionat vei beneficia de cel mai modern și confortabil mod de a interacționa cu unitatea ta de la distanță, indiferent unde te-ai afla. Unitățile care dispun de buton sau funcție WIFI îți pun la dispoziție și o aplicație descărcabilă pe smart-phone astfel încât să ai o adevărată telecomanda AC pe telefonul tău mobil. În cazul în care din varii motive nu mai vrei să ai activată această funcție, va fi suficient să apeși pe aceeași tastă în vederea deselectării acestei funcții.

 

simbol beculet aer conditionat

Tasta LIGHT

Prin apăsarea butonului de lumină, vei putea elimina luminozitatea displayului unității interioare, o nouă apăsarea redând panelului climei luminozitatea specifică.

 

functia ceas aer conditionat

Tasta sau simbolul CLOCK

Prin simbolul ceas vei putea să ajustezi ora afișată pe ecran, utilizând săgețile pentru modificările necesare.

ENTER/ CANCEL

Tasta ENTER/ CANCEL

În special în cazul telecomenzilor de perete, unde pot avea acces mult mai multe persoane, anularea unor funcții sau intrarea în anumite moduri de operare va fi facilitată de acest buton.

 instructiuni telecomanda aer conditionat

Prin combinații de apăsări de taste, și în unele cazuri, existența de taste suplimentare, vei putea beneficia prin intermediul telecomenzii și de următoarele opțiuni:

8°C

Simbolul opt grade Celsius

În general, poți ajunge la opțiunea de încălzire la 8°C a unor încăperi unde dorești să previi înghețul prin operarea unității AC pe modul de încălzire și apăsarea concomitentă a butoanelor TEMP și CLOCK. Pentru a ieși din această setare, se vor acționa simultan aceleași taste.

 

simbol blocare aer conditionat

Simbolul CHILD LOCK

Vei beneficia de funcția de blocare a accesului copiilor la setarile aerului conditionat prin apăsarea simultană a tastelor ▼▲ disponibile. După afășarea de simbol lacat telecomanda vei observa că dispozitivul nu va mai trimite niciun semnal către unitatea internă, deblocarea acestei funcții urmănd aceiași pași.

 

simbolul omulet aer conditionat

Tasta sau simbolul I FEEL

În cele mai multe cazuri poți ajunge la functia I FEEL prin apăsarea simultană a butoanelor ▲ și MODE. Astfel, unitatea internă va seta automat temperatura din încăpere în funcție de poziția telecomenzii tale în cameră. De ce? Deoarece telecomanda îi va transmite locul în care este cel mai important să se resimtă o anumită temperatură dorită, putând astfel să beneficiezi de un maxim confort când te uiți la televizor sau lucrezi la birou.

 

simbolul health aer conditionat

Simbolul HEALTH

În acest status, aparatul tău va funcționa într-un mod ultra-inteligent, ajustându-și viteza de operare astfel încât să îți garanteze un mediu climatizat sanatos și cea mai optima temperatura pentru corp. De cele mai multe ori vei regăsi această funcție sub forma simbolului de brad aer conditionat.

 

exchange aer conditionat

Simbolul EXCHANGE

Acest simbol reprezintă o functia de schimb de aer între interiorul și exteriorul clădirii în care te afli.

 

simbol casti aer conditionat

Simbolul SILENT

În funcție de tipul de aparat pe care îl deții, acest simbol indică fie o functionare linistitita sau cu zgomot redus a aerului conditionat, fie eliminarea oricărui sunet în pașii de setare a funcțiilor dorite pe controler. În unele situații, cele două opțiuni vor merge mână în mână.

Coduri eroare aer conditionat

Nu în ultimul rând, telecomanda îți poate indica așa-numitele coduri de eroare aer conditionat, uneori în asociere cu anumite simboluri, alteori nu.

exemplu tabel cu coduri a3roare aer conditionat

Indiferent de producător, aceste coduri sunt de obicei o asociere de litere și cifre. În fiecare Manual de Service, la capitolul de mentenanță, vei găsi un tabel cu majoritatea erorilor posibile. Pe lângă denumirea erorii aparatului de climatizare, ți se va explica și însemnătatea codurilor respective (statusul AC), principalele cauze care au determinat apariția problemelor de funcționare precum și o schemă de proceduri pentru remedierea problemelor constatate.

De exemplu, telecomanda aer condiționat Gree, în cazul în care va indica un cod de eroare de genul H6, acest lucru înseamnă că motor-ventilatorul nu funcționează. Această eroare determină un status de nefuncționare al motor-ventinatorului din unitatea internă și externă, al compresorului și al rezistenței electrice. În tabelul de erori vei vedea ca posibile cauze fie un contact prost al terminalului motorului DC, fie un defect al motor-ventilatorului, ori o funcționare defectuoasă a circuitului de control al turației.

Cu cât mai nou va fi echipamentul tău, cu atât mai intuitivă și facilă va fi utilizarea telecomenzii. Poți selecta oricare model de aer conditionat din portofoliul nostru, stându-ți la dispoziție cu toate informațiile suplimentare necesare, inclusiv în privința controlului și funcțiilor incluse!

Distribuie: